Van Streek Post (16).

EEN GOUDEN VONDST

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat ik, 7 jaar jong, met postzegels verzamelen begon. Opa Paauw was vrij jong gepensioneerd als machinist bij de N.S. en samen met oma begonnen zij buitenlandse reizen. Als souvenir namen ze  voor mijn zusters een klederdracht poppetje mee, voor mij een pakje postzegels. Zo groeide met het jaar de verzameling en de interesse. Toen in 1972 de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer aan de Legmeerdijk open ging kregen alle kwekers / leden een speciaal blad met daarin de tulpenzegel, een mooi stempel en het verhaal over de bloemenveilingen. Zo werd speciaal mijn interesse in streek post gewekt. Het exemplaar van opa Keessen en van mijn vader waren voor mij. Door de jaren heen kwam heel wat bewaarde oude- en familiepost  in mijn richting. En zo, na 46 jaar Aalsmeer verzamelen kent het gebied geen verrassingen meer. Dacht ik.

Figuur 1. Expressebrief van Aalsmeer naar Wageningen. Afgestempeld met het bagage-loket op expeditiestempel van de Nederlandse Spoorwegen, Aalsmeer. 24
sept 1940

Tot een paar weken geleden, net terug van vakantie, tijdens wat zoekwerk ik op Internet een prachtige expresse brief tegen kwam met een voor mij onbekend Aalsmeer stempel. Al eerder had ik een soortgelijke brief gevonden uit 1940 met een bagageloket of expeditie stempel erop van de N.S., de Nederlandse Spoorwegen.
(zie figuur 1 en 2) Deze brief had geen postkantoor gezien en was direct aan het spoorwegstation in Aalsmeer aangeboden. Aan de voorzijde gewoon gefrankeerd om aan het postmonopolie van de PTT te voldoen, aan de achterzijde een treinportzegel van 10 cent om de door de spoorwegen gemaakte kosten te vergoeden.

Figuur 2. Het bagageloketstempel Aalsmeer \ N.S. op de achterzijde van de brief van figuur 1 in detail.

En dan deze brief vinden van 6 januari (drie koningen) 1927 met het expeditie stempel van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij Aalsmeer erop. De Hollandshe IJzeren, de spoorwegmaatschappij die oorspronkelijk ons regiospoor, de Haarelmmermeerspoorlijnen, exploiteerde en samen met de Staatspoorwegen in 1938 de N.S. werd. Je hart maakt een sprongetje, bij het zien van zoiets, en het later thuis ontvangen van zo’n brief.
De per expresse brief verzonden brief met etiket (Mod. 37l. L. 608/’21) op de route van Aalsmeer naar Edam.

Figuur 3. De per expresse verzonden brief met etiket (Mod.37l.L.608/'21) op de route van Aalsmeer maar Edam. Afgestempeld met het bagageloket- of expeditiestempel van de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij, Aalsmeer. 6 januari 1927.

Expresse brieven of trein brieven met spoorwegzegel zijn niet direct een zeldzaamheid. Aanvankelijk (uitgifte 1914) vergezelde deze brieven pakketten die per trein verzonden werden, waren dus in combinatie met. Vanaf 1 april 1924 tot aan de spoorwegstaking in september 1944 werden de spoorwegzegels ook gebruikt op expresse brieven die werden aangeboden op de stations en die buiten de postkantoren om gingen. Tarief van de spoorwegzegel was van 1924 t/m 1944 10 cent, de zegel werd op de achterzijde van het poststuk werd geplakt, aan de voorzijde bij briefkaarten. Zowel de postzegels van de PTT als de spoorwegzegel werden ontwaard met het bagageloket of expeditie stempel.

Figuur 4. Het nieuwe ontdekte bagagestempel "EXP. STEMPEL H.S.M. \ AALSMEER".

Dit bagageloket of expeditie stempel van Aalsmeer maakt deze brief nu zo bijzonder. Nooit eerder gezien.
Komt dat omdat ik niet goed genoeg gezocht heb, of omdat het op brief en op zegel gewoon heel zeldzaam is. Ook van het eerst genoemde stempel uit 1940, van de Nederlandse Spoorwegen, heb ik maar één exemplaar. Nu dus deze brief gevonden met het stempel van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij van 6 januari 1927.

Maakt me zo nieuwsgierig naar meer. Zijn er onder u, lezers van dit blad, die een vergelijkbaar of zelfde stempel van het bagageloket van Aalsmeer in het de verzameling hebben? Een fotokopie, of andere reproductie. Wilt u dan eens contact met me opnemen. Kan via "stuur ons een e-mail" Ben zo onbeschrijfelijk benieuwd!

Figuur 5. Een vroege ansichtkaart van het Station Aalsmeer uit 1915.

En zo, bij een vijftigjarige jubileum van verzamelen, en ruim zesenveertig jaar streekpost kom je toch weer een verrassing tegen. Wat mooi hé, wat hebben we toch een heerlijke hobby. En zo blijf je (ik) toch door zoeken naar misschien nog meer verrassingen en zoeken naar niet eerder ontdekte stukjes Aalsmeer- en streekpost.

augustus 2018, Klaas F. Keessen

Zie ook op deze Site al andere eerder verschenen artikelen;

Verenigingsblad Postzegelvereniging Aalsmeer